Jag funderar på comeback

Fan vilka sköna månader det varit. Ingen inneboende stress över att behöva producera något läsvärt, ingen klump i magen varje gång jag fått ett mail som upplyser om en ny kommentar på bloggen, inga diskussioner, ingen som medvetet missförstår, ingen som vill bråka, ingen som tycker att jag borde göra, skriva, vara, bättre.

Fokus på mitt nya jobb (som för övrigt går väldigt bra och jag älskar det, tackar som frågar), fokus på familj och hem, fokus på att stressa av, fokus på mig.

Men också: en förlust av något. Förlusten av att leta efter samband, förlusten av att formulera analyser som senare ska ut i skriftlig form, förlusten av det eviga problematiserandet.

Jag saknar det ju. För fan.

Bloggen, som den var, som jag skapade den, var ett sätt att få ut tankar som behövde formuleras, läsas, skrivas om, läsas igen, publiceras, få respons på, läsas igen, reflekteras över, eventuellt förändras eller förstärkas.

Jag funderar på att börja blogga igen. För jag saknar mitt tankesätt när jag bloggade. Hur jag letade ämnen, hur jag vände tankar som i en torktumlare i huvudet, hur jag plockade ut dem och strök dem och lade in dem i kategorier.

Vad jag däremot inte alls saknar är debatten. Jag har alltid hatat debatten. Och när man bloggar får man ta jävligt mycket debatt.

Å andra sidan; det är ju jag som bestämmer. Jag kan ju för all del välja att ta bort möjligheten att kommentera alls. Bara räkna FB-likes och vara nöjd med det liksom. Herregud, bloggen heter ju One-way Communication. Det vore ju helt i linje med allt att strypa all slags respons. Jag har ju en FB-sida, där kan man ju kommentera och diskutera om man vill. Med sitt FB-konto. Så man måste stå för den man är, iallafall lite (även om det förstås finns mängder med trollkonton där också).

Jag tänker helt inkonsekvent nog nu lämna detta till er att bestämma, ni läsare som eventuellt finns kvar:

1. Ska jag börja blogga igen? Och varför? (Detta är enbart en fråga till för att stärka mitt ego, go along with it).

2. Vad fan ska jag göra med kommentarerna? Ska jag lämna dem öppna här, eller ska jag stänga ner hela skiten och låta eventuella diskussioner pågå på facebook istället? Det skulle ju definitivt vara bättre för mitt psyke, men samtidigt är det ju jävligt surt för de som inte har FB.

Andra saker:

3. Läs mitt blogginlägg på Add Gender’s expertblogg, för jag tycker faktiskt det blev bra.

4. Jag tog bort min Twitter och startade den igen, innebärandes att jag nu har förlorat ca 1800 följare. !

Slut på trevande eventuellt börja-blogga-igen-inlägg.

pinterestpinterest

flattr this!

27 Responses to Jag funderar på comeback

 1. 1. JA! Du ska börja blogga igen, för att det låter som att du vill och behöver det, och för att jag vill läsa. :)
  2. Skit i kommentarsfunktionen här om det känns jobbigt. Folk får kommentera på Facebook. Eller skicka ett mail till dig om de absolut behöver prata med dig. jag vill minnas från i våras att du har en stor läsekrets som inte är särskilt kommenterande av sig, och de som har ett starkt behov av att svara på något sätt får väl författa egna blogginlägg.
  3. Har läst!
  4. Har allvarliga funderingar på att skaffa Twitter för att kunna följa dig och alla andra coola. Funderar mest på hurpass anonym jag ska vara. Om jag nu kommer skriva något själv. Smyger in och kollar dina tweets då och då i alla fall!

  Sammanfattningsvis: Du borde börja blogga igen för att göra både dig själv och mig och alla dina andra läsare lyckliga och kommentarerna ska du hantera på det sätt du själv mår bäst av. :)

 2. 1. Ja!
  2. Visst har du rätt i att man kan välja debatten på Facebook, samtidigt ser det bättre ut för utomstående nya när man kan kommentera. Till exempel om någon annan länkar till dig. Kan du inte bara moderera lite hårdare annars då? :P En annan variant är ju att göra som Aftonbladet/Nyheter24 och bara låta Facebook-konton kommentera fast på själva bloggen.

  • Ja, fast om jag ska hålla på och moderera så kräver det verkligen svinmycket av min tid och energi, vilket var pretty much vad som slog ut mig sist gång. Men man kanske kan göra en AB/N24 och integrera FB med bloggen? Gjorde inte typ Kissie eller Blondinbella det vid något tillfälle? Så att man bara kan kommentera från FB?

   • Det borde ju gå, Facebook borde bara bli glada och inte kräva betalning! Annars gör du förstås som du vill då det är din blogg, men skriv då helst i presentationen att du är medveten om problematiken att inte kunna kommentera och hänvisa till din FB-sida.

 3. 1. JAAAA!
  Du är underbar med eller utan blogg men folket behöver dig! Och du mår bättre av det! Och du motverkar växthuseffekten! – okej jag kanske överdriver lite… Jag ska vara ärlig, anledningen jag vill att du börjar igen är självisk. Jag älskar din blogg och älskar att rekommendera den för folk.

  Gör vad du vill, det du mår bäst av :)

  2. Synd att försvåra kommentarer.. folk kan ju dela tankar och erfarenheter utan att föra debatt. Begränsa kanske teckenantalet och antalet kommentarer i timmen för att undvika debatter.. Och ha bannarfingret redo ;)

  3. Har jag självklart redan gjort ;)

  4. Har jag självklart också redan gjort

  KRAAAM!

 4. 1. Klart du ska börja blogga igen! Behövs fler personer som är genomtänkta och bidrar med infallsvinklar på saker utan att omedelbart stöta bort alla meningsmotståndare.
  2. Är kommentarer till för att läsare ska kunna dela åsikter med varandra, eller för att du och läsare ska kunna diskutera? I det andra fallet: döda kommentarsfältet.
  3. Klart man läste inlägget så det nämndes, se punkt 1!
  4. Yay twitter igen! Imponerad av hur snabbt följde tillbaka också…

 5. 1. JA! Du verkar sakna det och jag saknar dina analyser, du kan förklara saker som ingen annan.

  2. Nej skit i kommentarer, jag får bara ångest av att läsa diskussionerna ändå. :)

 6. 1. Ja! För att jag tror världen behöver mer insiktsfulla, inkluderande och brobyggande tankar nedpräntade så de kan spridas i kontrast till de av motsatt karaktär, vilka är så många så det känns så man drunknar ibland.

  2. En enormt stor samhällsnytta tror jag du gjort genom att faktiskt ta debatten. Lika enormt mycket energi måste det ju kräva av dig, och det känns ju inte så fair. Kanske kan du söka ett samarbete med någon/några som kan moderera stenhårt och bara släppa igenom de intelligentaste alternativa vinklingarna, frågorna etc.?

  Att endast låta fb-kommentarer finnas tror jag inte löser problemet. Dessutom är facebook stort och ondskefullt. :)

  3. Yes yes, ska

  4. Twitter är också stort och ondskefullt :p

 7. Jaaaa, av rent egoistiska skäl vill jag gärna att du börjar blogga igen, jag behöver dina analyser och kloka inlägg, de ger mig nya tankar och idéer!
  Jag kommenterar inte så ofta, jag kan mycket väl tänka mig att kommentera på FB i stället, och stå för vem jag är… Det gör jag ju annars inte på bloggen.
  Jag ska genast läsa ditt inlägg!
  Jag är ju en tant, visserligen arg men ändå en tant, så tocker nymodighetan som twitter har jag inte lärt mig…

 8. Ja! Såklart du ska komma tillbaka. För är det någon som vi verkligen behöver är det fler sakliga och pålästa röster i nätbruset. Tycker inte du ska köra via FB. Det stryper alla tankar man inte vill dela med sin arbetsgivare, grannar och precis allt och alla. Mitt förslag är att du ska låta folk kommentera bloggen med namn eller nick. Stäng kommentarerna efter nån dag eller så efter varje inlägg och moderera hårt så slipper du lägga ner så mycket tid på kommentarsfälten. Vid vissa speciellt kontroversiella inlägg kan du stänga helt så slipper du det värsta. En variant är också att blogga bara vissa dagar i veckan för att begränsa tidsåtgången. Hursomhelst, kom gärna tillbaka, du har varit saknad! :)

 9. Välkommen tillbaka! Hoppas jag inte gav en klump i magen nu.

  Jag har inte FB. Om det är skäl att gå över till FB-kommentarer eller ej får du själv avgöra. Förvisso är halva nöjet för oss som läser att också kunna kommentera, men det är inte vi som tar bördan att moderera.

 10. 1. JA! För att jag älskar din blogg och har saknat den så galet mycket (även om jag varit dålig läsare som aldrig kommenterat)! Finns liksom ingen annan som skriver och analyserar som du. (Hej Blekk är iof grym, men du tar upp andra ämnen). Minns hur glad jag blev när jag hittade din blogg för första gången för ett par år sen (tror det var i samband din kritik mot Per Ströms bok), skulle vara lika jävla fantastiskt om du började igen.

  2. Jag läser kommentarerna här ibland, men har aldrig orkat kommentera (delvis pga läser ofta via bloglovin, och delvis för att jag inte orkar med jobbiga diskussioner), så för min del får du gärna stänga ner kommentarerna. Jag vill låta omtänksam och säga att mår du bättre av det är det klart du ska låta diskussionen vara på fb, men rent krasst så tänker jag vadsomhelstsomfårdigattblogga!

  3. Will do, när inte sitter på jobbet. :)

 11. Det Kickan sa! Det skulle vara så jäkla awesome om du började igen! Skriv hur, när och om vad du vill. Det förgyller iaf min tillvaro!

 12. 1. Jag tycker du skriver de klokaste, skarpaste inläggen som alltid får mig att tänka till, så skulle bli grymt glad över en comeback!
  2. Har själv inget behov av att kommentera så för mig får du gärna ta bort kommentarsmöjligheten om det gör det lättare för dig att komma tillbaka!

 13. Ja, börja blogga igen, den var min favoritblogg och jag har saknat den. För mig är inte kommentarsfältet viktigt i just din blogg eftersom inläggen är så välarbetade.

 14. 1. En anledning till att du borde blogga: dina texter är alltid SÅ JÄKLA BRA. Det är ju inget någon kräver, att texterna alltid ska vara skitbra och supergenomtänkta, men jag tror faktiskt att även om du skulle lägga upp något mindre välformulerat så skulle det förmodligen ändå vara den bästa texten för dagen typ.
  2. Jag personligen kommenterar sällan och aldrig och har inte något som helst behov av det. Känner nästan press på att kommentera bloggar jag gillar för att jag är ”skyldig dem det” :P

 15. 1. Ska jag börja blogga igen? Och varför? (Detta är enbart en fråga till för att stärka mitt ego, go along with it).

  1a: Ja
  1b: För att du lägger ner så mycket energi och tanke bakom allt(? :) du skriver. Det är väldigt ofta jag inte håller med dig, men det är alltid värt att läsa och reflektera över.

  2. Vad fan ska jag göra med kommentarerna? Ska jag lämna dem öppna här, eller ska jag stänga ner hela skiten och låta eventuella diskussioner pågå på facebook istället? Det skulle ju definitivt vara bättre för mitt psyke, men samtidigt är det ju jävligt surt för de som inte har FB.

  Svårt att svara på när man inte är den som sitter och handskas med all skit vi ”vanliga” aldrig får se. Jag tycker dock att du alltid haft det mest intressanta kommentarsfältet, och jag skulle sakna det om det inte fanns.
  Facebook-kommentarer är såklart ett alternativ, men då blir det nog mest ryggdunkningar.. på gott och ont :)

  Andra saker:

  3. Läs mitt blogginlägg på Add Gender’s expertblogg, för jag tycker faktiskt det blev bra.

  Ska läsa det igen. Vill minnas att det var ganska bra :)

  4. Jag tog bort min Twitter och startade den igen, innebärandes att jag nu har förlorat ca 1800 följare. Så följ mig igen

  Check

 16. Ja var så snäll och börja blogga igen! Du skriver utmärkt och jag saknar dina tankar. Stäng kommentarsfältet om du behöver.

 17. Hurra om du orkar blogg igen. Du behövs. :)

  Förstår totalt din ångest över debatten, har själv en som jag inte hinner ta på etta annat ställer just nu. Men om jag skulle få vara lite eositgisk så vill jag kunna kommentera ibland. Jag är då inte för att det görs via fb av flera skäl bl a alla de som nämns av folk ovan. Men även för att jag av flera personliga skäl inte diskuterar alls på nätet där man kan ta reda på min identitet. Så att se att vissa skulle kunna men inte alla skulle kännas lite surt. Jag gillar ju att kunna ge att avtryck lite då och då. På samma sätt som jag inte litat på att registrera mig på discus, vilket visade sig varar klokt men då också utslussats från att kunna föra fram en och annan grej på tex DN, så känner jag mig nog lite mindre delaktig här om så skulle bli fallet.

  Samtidigt så är jag själv väldigt färdig med meta-diskussioner så om du inte orkar mer så förstår jag som sagt totalt. Det blir min egen egoistiska åsikt att jag skulle gilla att kunna lämna ett och annat avtryck här ibland. Mao lämna kommentarsfältet fritt men som någon ovan föreslog kanske stänga det efter 5 dagar eller så.

 18. själv kommenterar jag aldrig, trots att jag borde för att stärka osv och har uppfattningen om att de som diskuterar är lite mer ute efter bråk? sätta på plats? förminska? sen finns det ju de som vill diskutera för att diskutera och de tycker jag kan förflytta sig till fb. Det är på dina villkor och gör som du vill, jag är bara glad att du överväger att komma tillbaka!

 19. 1. Ja! Jag har saknat dig. : )
  2. Det har varit intressant att läsa kommentarerna på din blogg men innehållet i dina blogginlägg var oftast det mest intressanta. Stäng kommentarerna och låt folk vara med i diskussionen genom inlägg i sina egna bloggar. Det lär höja kvaliteten på diskussionen och rensa bort dem som bara vill irritera.

 20. Ja! Klart vi vill ha tillbaka dig, med eller utan kommentarer! (Faktiskt inte alls så nödvändigt..) ((kommentarerna från andra alltså, bloggen är fantastisk!))

 21. Alltså så här, personligen skulle jag tycka det var skitkul om du började blogga igen, men om du ska börja blogga igen så gör det för att du är sugen o inte pga all pepp-press från oss *fans*. Och stäng ner kommentarerna! Du kan ju välja själv om du så småningom vill öppna upp för kommentarer eller börja moderera kommentarer igen.

 22. Om du gillade kommentarerna för typ feedback och kommunikation är det kanske värt att fundera lite fram och tillbaka, men annars är det ju bara ointressant! Dina tankar är så mycket mer värda att ta del av än att folk ska ha ännu ett ställe för diskussion. Älskar din blogg, återkom gärna!

 23. 1. Jaa! För att jag gillar verkligen att läsa dina inlägg och sitta och nicka instämmande och tänka ”hon är så smart och rolig”
  2. Stäng ner kommentarsfunktionen om du vill. Att bara kunna gilla låter ju rätt bra ^^