“Mamma, varför ska män beskydda kvinnor?”

Häromdagen satt min 5-åring och kollade på barnprogram på den danska barnkanalen Ramasjang. Det brukar vara helt okey, genusmässigt, med en om inte stor så iallafall acceptabel variation av både kön och etnicitet representerade, och också inte så särskilt normativt. Så jag låter honom kolla utan min övervakning.

Men just denna dag gick det ett program som heter “Drengen de kaldte kylling”, alltså pojken de kallade kyckling. Jag har inte kollat in just detta program så noga, utifrån vad jag sett handlar det om en liten kille som har en far som är vadå, notorisk mytoman? Och som i varje avsnitt ljuger ihop en lek om när han var ett eller annat, tex cowboy eller bilmekaniker. Tror jag.

kyllingJust den här dagen var det visst cowboys de skulle vara. Och så går jag igenom vardagsrummet, jag håller på att städa eller något annat som föräldrar gör när bebisen sover och den stora ungen ser på TV.

Och då säger Vilde, med ett uttryck av frustrerad förvirring som bara en väldigt lyckat genusindoktrinerad unge kan ha:

“Mamma. Varför ska män beskydda kvinnor?”.

AAAAAAAAAAARGH var min första reaktion. Som jag såklart inte skrek ut. Däremot sa jag väl mest något i stil med “Men gud säger de så dumma saker på TV nu igen, du ska inte tro ett ord av vad de säger”. För tydligen hade detta program, med denna pappa, sagt något på det där självklara sättet som liksom implicerar en sanning men inte förklarar den djupare: “Män ska ju beskydda kvinnor”.

För en femåring som vuxit upp i det här genushemmet förstår jag att det var en konstig sak att få höra sådär, utslängt som en sanning som bara skulle köpas.

Men efter lite snack med mina kollegor (för jag har kollegor nu för tiden, hohoho) kom jag fram till att vi förstås måste maila Ramasjang och fråga precis det. “Varför ska män beskydda kvinnor?”. Men jag tänker inte göra det över huvudet på Vilde. Vi ska göra det tillsammans. HAN ska maila, om han vill, och fråga dem. Och det vill han, det sa han när jag förklarade att den möjligheten fanns. Så vi gör det imorgon.

Men, som han snusförnuftigt tillade:

“Det programmet går ju inte igen innan nästa onsdag, så det kommer ju dröja innan vi får svar.”

<3

 

7 Responses to “Mamma, varför ska män beskydda kvinnor?”

 1. Grejen är att både feminister och chauvinister spinner på kvinnans högre skyddsvärde.

  I chauvinisternas fall innebär det att kvinnan ska låsas in för sin egen säkerhets skull, i feministernas fall att mäns utsatthet förtigs och att allt fokus ligger på att hjälpa och skydda kvinnor.

  http://bashflak.wordpress.com/2014/02/14/jamstalldismens-inneboende-paradox/

  Mannens förmåga att beskydda är även en viktig faktor när heterokvinnor väljer partner. En hunk har större chans att få ligga än en sparris eller en soffpotatis, just på grund av sin större förmåga att beskydda henne. Feminister är sällan undantag från denna naturlag.

  Men en 5-åring är kanske lite ung för att konfronteras med dessa hårda insikter om livet. Jag hade gärna sett att min grabb varit lyckligt ovetande några år till.

  • Eftersom jag själv aldrig valt partners utifrån några kriterier om “att kunna beskydda” och just den saken inte är en issue i vårt hem irriterar det mig något gruvligt att det framställs som en självklarhet. Och samtidigt: så nöjd att han reagerade ifrågasättande! Här tar vi hand om varandra allihop, och vi passar på varandra och är försiktiga med lillebror osv, men att “kvinnor” specifikt skulle vara en skyddsvärd grupp har det då aldrig talats om i detta hem. Och det vill jag verkligen inte att han ska få höra från barnprogram. Ping till förra inlägget om subjektifiering, btw.

  • Jag har högst påtagligt bevisat för mina barn att kvinnor mycket väl kan beskydda både sig själva och sin familj. Här är det nog dottern och jag som är mest beredda till försvar och beskydd och inte min man och min son(barnen är tonåringar). Jag skulle aldrig påstå att kvinnor behöver skyddas mer än män. Jag blir nästan förbannad om nån tror att jag behöver extra hjälp att skydda mig bara för att jag är kvinna.
   Hannah – visst är det skönt att se att det faktiskt gör skillnad, alltså att ens förhållningssätt och vad vi lär våra barn har betydelse.

 2. Det finns förstås många undantag, men ifall en man vill maximera sina chanser på datingmarknaden ska han utstråla förmågan att försörja och beskydda, annars hamnar han i “friend zone”.

  Få familjer är så genusmedvetna som din och även genustroende blir ofta grottmänniskor när det kommer till dating.

  • Nåja, det är väl knappast enbart därför män blir “friendzonade”. Det duger så gott att utstråla att man är bra på sex. 😉 Nej men skämt åsido, jag vet att vi har lyckats bygga upp en vansinnigt genusmedveten miljö här hemma, men det där att “män ska beskydda kvinnor” som sades i det barnprogrammet sades inte bara till alla små pojkar men också till en mängd små flickor som satt och såg på det och fick lära sig att just se efter en man som kan/ska kunna beskydda dem. Och jag vill inte ha det i min barnkanal alltså.

 3. Dottern såg för flera år sedan ett program på svensk TV där Sean Banan inte var så trevlig mot den kvinnliga programledaren, enligt dottern.

  Vi skrev ett mail som dottern formulerade bland annat så här: “Han behandlade Malin som om han kunde säga vad som helst till henne. Inte som att hon var en vuxen kvinna utan som om hon inte kunde tänka, bara hängde med. Det här vill inte att jag och andra ska få se och lära oss på tv.”

  Hon fick ett trevligt, om än till intet förpliktigande svar: “Tack för ditt mail gällande programmet om Sean Banan.
  Sean Banan var en önskad gäst i programmet av många, och det var därför vi hade med honom och del av hans video i fredags.
  Det är inte alltid lätt att veta hur en artist ska vara innan man mött honom eller henne.
  Vi vill att Malin ska träffa alla möjliga typer av artister.

  Jag håller med dig om att Sean var lite framfusig mot Malin, men tyckte också att Malin var bra på att själv stå på sig, och inte lyssna till trams, och säga ifrån.

  Men vi tar till oss det du skriver och jag tycker det är bra att du är uppmärksam på detta och denna typ av beteende hos en del artister och människor. Fortsätt så.”

  Jag är glad att de skrev det sista, för i övrigt så snubbade de ju dotterns åsikt ganska rejält. Jag tycker ändå det var bra att vi skrev mailet och att hon fick ett svar, så lär hon sig att det är OK att protestera och påpeka!

Svara