Final Fantasy. Vilken ironiskt titel nu.

Jag har alltid varit en ganska poor bitch, både som barn, tonåring och vuxen, och således inte haft tillgång till TV under stora delar av min uppväxt, och senare inte heller dator (jag köpte min första egna dator (med pengar lånade av mormor) när jag var 23).

Som ni säkert förstår är den största konsekvensen av detta inte att jag inte kunde hänga med i vad som hände i senaste Arkiv X (jag lovar, det var det som var det stora samtalsämnet på torsdagar eller vilken veckodag det nu kan ha rört sig om), nej nej, den största är denna oerhörda brist på TV-spel och senare dataspel som jag således led av hela min uppväxt.

Men som en lycklig slump har jag iallafall alltid haft pojkvänner ur medelklassen, som kunde bistå med dylika ting, inklusive Playstation.

Och så kom det sig att jag ändå lyckades bygga upp en lång och tät och het kärleksrelation med Final Fantasy-spelen. Tack vare Björn, alltså, min bästa nördpojkvän (ack, nostalgin när vi bodde i den lilla studentlägenheten på 19 kvadrat och turades om att spela FFX på PS och Harvest Moon (hahaha) på datorn medan vi drack allt för mycket Vanilla Coke och rökte allt för många Blå Elixyr) (Jeez, det är 12 år sedan nu).

V spelade och spelade, alla FF-spelen, även de allra första dvs 4-5-6, och jag grät och grät på slutet av FFX för det var för sorgligt och jag älskade de där karaktärerna så högt och ingen kan skapa plots som japanerna alltså.

Sedan gick det ett tag och FFX-2 kom med Yuna och hennes tjejgäng men det var lite för… dock-aktigt för mig. Detta med klädbyten och popstjärnor och… jag vet inte, det kändes som att de hade försökt göra ett spel “till tjejspelarna” och fullständigt tappat koncepten.

Oh well.

Sen kom FFXI som var online och då hade jag börjat spela World of Warcraft istället så det blev inget med det, och FFXII lyckades jag aldrig fastna för ordentligt på grund av kampsystemet och det faktum att jag hade gått och blivit gravid.

Sedan var det barnafödsel och studier och starta en blogg och en massa saker som tog upp tid och gjorde att jag aldrig började spela på konsol igen.

Men nu. Nu har Vilde blivit så stor att det börjar bli dags att introducera en eller annan konsol här hemma. Så jag har börjat tänka på det. På att börja spela igen. På att spela det där FFXIII som jag helt missat. Har börjat glädja mig, till och med.

Men så läser jag detta:

Lightning

“Förresten, Lightning svingar sin arm när du byter hennes vapen i menyn, vilket rekommenderas för garanterat guppande! För att se ännu bättre kan man låta henne bära en liten sköld. Där har ni något att se fram emot!”

: (

Jag är ledsen, herr karaktärsdesigner, men det ser jag ju inte alls fram emot. Vill jag se bröst guppa kan jag bara ställa mig framför spegeln och hoppa lite upp och ner. Vad sa du? Du pratade inte med mig, sa du? Du menar att du adresserade de spelare som råkar vara heteromän, precis som vanligt?

Fint. Ni väljer förstås målgrupp själva och vart ni vill lägga ert krut.

Men jag tror jag tar och investerar i något som något mer medvetna Bioware har gjort istället då. Låt inte mig komma här och förstöra era manliga fantasier kring kvinnokroppar genom att förvänta mig att bli inkluderad som målgrupp i spelutvecklandet, liksom.

Suckers.

11 Responses to Final Fantasy. Vilken ironiskt titel nu.

 1. HETT TIPS: Tomb Raider från 2013! RUGGIGT bra, även ur sk “genusperspektiv”! Manusförfattaren Rhianna Pratchett har verkligen skrivit en story där kvinnor är ordentligt komplexa och riktiga människor och estetiken är inte ruggigt objektifierande heller. Seriöst den bästa spelupplevelse jag EVER haft! Har spelat spelet från början till slut tre gånger på några månader… och tänkte börja på en fjärde snart (måste ju försöka se hur snabbt jag kan klara det om jag bara fokuserar på story!) 😉

 2. Jo, det var ju liksom så att på den tiden, då du var liten, var det ett tecken på att man var en medveten förälder om man inte hade tv.. I alla fall i de kretsar som jag ville identifiera mig med.. tyvärr har väl de flesta och så även jag fallit till föga nu för tiden.. Kram!

  • Det var nog bara bra. Jag minns en sommar när jag bara satt inne och kollade på MTV för att få se en video med 3T. Vilket slöseri. 😉
   Kram, mamma!

 3. Mäh åh maj gawd, jag såg det där! Är så sjukt irriterad och jag kommer fan ALDRIG köpa ett nytt FF-spel. NÅGONSIN. Och är deprimerad över att nästa Mass Effect inte kommer förns tidigast slutet av 2014. TACK Hannah för din fantastiska blogg för utan den hade jag aldrig spelat ME <3

 4. Det jag tycker är konstigast är att folk som vill se sexualiserade kvinnokroppar lägger flera hundra på TV-spel för att få se animerade kroppar istället för att googla på porr eller dylikt. Liksom man kan få se riktiga kvinnokroppar istället för animerade! Och man slipper skaffa en liten sköld för att se bättre!

  • I spelet får de ju styra hennes kropp som om hon vore deras personliga slav/ägodel. Precis som Gud ville att det skulle vara.
   *kräks lite*

   • Äh, det nog snarare så att dessa äkta hetro (matcho)män fortfarande, bakom lyckta dörrar, experimenterar med sin sexualitet eftersom de alldrig “fick” leka flicka när de var små (då hade de ju varit bögar).

    (sarkasm)

Svara