Att förstå ett spädbarn

He-rre-gud vad jag har mycket going on just nu. Och jag tackar min lyckliga stjärna för att Alve sover fint på nätterna annars hade det varit helt kört att läsa den här Mastern, eller det är väl en Magister egentligen antar jag trots sitt namn (1-year master in global politic studies) för det är fan inte helt lätt när man kommit in på den via Genuskandidaten och faktiskt inte har läst speciellt mycket av de här teoretiska ramverken förr.

Men det ska nog gå. Jodå. Klart det ska gå.

En annan sak som underlättar detta med spädbarn + heltidsstudier är det faktum att vi förstår allt vad Alve säger.

Och ni ba “Mumbo Jumbo!” men det har faktiskt varken något att göra med magiska föräldraegenskaper eller “lär känna ditt specifika barns signaler” att göra. Det är helt enkelt så att spädbarn, alla spädbarn, i princip bara har fem olika sorters läten och om man bara vet vilka de är så underlättar man sitt liv som förälder helt sjukt mycket.

Det hela är helt logiskt och baseras på fysik, alltså barnets kropp. Såhär:

NÄH – Barnet är hungrigt. N:et i början av skriket (som sällan behöver bli ett skrik om man känner till det för ofta säger de faktiskt ljuden först innan de går i panik och börjar hojta) kommer sig av att tungan trycks upp mot gommen som när barnet ammar.

EH – Barnet behöver rapa. Brukar vara väldigt tydligt, kommer sig av att bröstkorgen spänns.

EIRGH – Kan vara svår att urskilja från den förra men spänningen sitter längre ner i magen och ljudet betyder att barnet ska prutta eller bajsa eller överlag bara har ont i magen. Oftast är det den som håller ungarna vakna på nätterna och otrevligt nog är det väl den som man som förälder kan göra minst för att hjälpa till med men så VET man iallafall vad som är fel.

AOH – Eller OI som Vilde brukade säga, barnet är trött och vill sova, känns kanske bäst igen på en rund mun, som en gäspning.

HEH – Något är obehagligt, en blöja som ska bytas eller kalla fötter eller vad det nu kan vara.

Detta är ren och skär logisk magi. Vi fick lära oss ljuden innan Vilde föddes tack vare svärmor som tipsade om Dunstan Baby Language (Google det, finns på youtube bland annat), och jävlar vad tacksamma vi var över det som förstagångsföräldrar. Redan på BB kunde vi höra vad han ville, direkt.

Det är faktiskt rätt otroligt.

Fast det funkar bara första tre månaderna för efter det börjar ungarna försöka kommunicera mer medvetet och plötsligt fattar man ingenting av vad de försöker säga. *himlar*

Detta är mitt allra bästa tips till alla nya föräldrar och blivande. Kolla upp och plugga in de här fem ljuden. Det kommer göra allting så otroligt mycket lättare, för föräldrar och barn tillika.

Den enda nackdelen är att man plötsligt förstår vad alla andra, helt okända ungar på stan, säger. Och då kan man bli lite frustrerad när ett barn ligger i sin vagn på tåget och ropar att den har det obehagligt och föräldrarna bara hyschar på det.

Men den slags nöjdhet som uppstår när ens unge säger “eh” och man svarar “Ska du rapa?” och lägger upp det mot axeln och det genast kommer en rap och ett förnöjt kurrande – den är det inte mycket som slår.

Att förstå vad ens bebis säger. Vad mer kan en förälder önska?

18 Responses to Att förstå ett spädbarn

 1. Om jag får lov att ba “Mumbo Jumbo!” så skulle jag vilja ifrågasätta vem som gynnas av att okritiskt förespråka en idé som säljer idéer och appar åt ett privat företag, utan att vara vetenskapligt testad över huvud taget.

  • Vem som gynnas? Tja, jag vill mena att de som gynnas är de föräldrar som får verktyg att bättre förstå sina barn. Sedan om någon tjänar pengar på en produkt lägger jag mig inte i – videorna finns på youtube och går att ladda ner också, men sedan när är det, vadå exakt, omoraliskt (?) att förespråka en idé som jag upplever fungerar, oavsett om det är ett privat företag (om jag inte minns fel; en australiensisk kvinna med absolut gehör) som passar på att tjäna pengar på ett lyckat koncept? Jag förstår inte ens invändningen?

   • Min invändning är alltså att du som vänstermänniska borde dra dig för att gå ett företags ärenden, vilket är det du gör i och med att idéerna du förespråkar saknar vetenskapliga belägg. (En mer liberal ståndpunkt vore att kvacksalveri är en naturlig del av den fria marknaden.) Det handlar om ekonomiska intressen.

   • Okey, så du har åsikter om vad jag som “vänstermänniska” borde göra. Jag tänker välja att inte bry mig om varken det faktum att du tycker dig ha tolkningsföreträde gällande mina aktioner eller detta att du anser att vad som först och främst måste kallas för ett språk ska ha “vetenskapliga belägg”. Hördu, har du vetenskapliga belägg för att du förstår svenska? Jag är inte helt säker. Sedan kan du ju gärna få komma med någon slags relevant kritik gällande dina inplicita anklagelser om “kvacksalveri”, mest för att det skulle roa mig. Annars kanske du har noterat att jag faktiskt nämnt företaget i fråga i en bisats utan att ens länka, så jag tycker nog att dina anklagelser om att “gå ett företags ärenden” är lite väl spetsiga.

    För övrigt – sedan när blev “vänster” synonymt med “hatar alla företag”? Menar du att jag i någon slags antikapitalistisk agenda aldrig ska lyfta produkter jag tycker är bra? (Även om det nu i detta fall faktiskt inte rör sig om en produkt). Det är väl en märklig åsikt, tycker du inte det?

   • I mitt förra inlägg länkar jag till en orkester – är det godkänt för en “vänstermänniska” att göra reklam för några som lever på att åka runt och spela musik? Det är ju “kultur” bevars så det kanske är godkänt även om det är “ekonomiska intressen”? Jag kanske kan ta reda på om de har gemensamt bolag eller om alla är frilansare – vilket skulle vara mest ok?

   • Att framföra en lekmans tankar och idéer som fakta utan att faktiskt undersöka sanningshalten på dem (för det har företaget haft gott om tid att göra) är något som ingen borde göra, och är kvacksalveri när det görs i vinstdrivande syfte. Det är inte bättre än att göra samma med typ kristallenergi. Sen kan man tycka att det är ickevänster att gynna företag som tjänar pengar utan att tillföra världen något av värde, men det är ju min åsikt.

    Hur tycker du att jag skulle ha betett mig verka som att jag tycker mig ha tolkningsföreträde?

   • Fast jag tycker ju att det verkligen tillför något av värde. Så där skiljer vi ju oss åt då, kan man säga. Sen kan man också säga att jag faktiskt sprider den här infon gratis, helt emot alla vinstdrivande företags vilja.

    Har du några spädisar i din närhet?

   • Wohoo! Jag tänker mest att det blir fånigt att efterlysa vetenskapliga belägg för något som är uppenbart för alla som har en bebis att lyssna på. 🙂 lite som att belägga att bebisar har ögon.

   • Det finns ju något som heter konfirmeringsbias. Du kan förstås ha rätt, men oavsett. Skulle nog säga att det finns ett vetenskapligt konsensus om att bebisar har ögon (och det kan beläggas utan egen bebis)!

Svara