Åh alla dessa val

Jamen hörni ni får hjäpa mig här nu. Vilken bok ska jag läsa och skriva om först? Som jag håller på och parallelläser just nu kommer jag inte bli klar med någon bok inom närmaste tiden och det vore ju ärligt talat skittråkigt för alla inblandade. Det vill säga mig och er.

Jag är alltså igång med dessa fem:

 1. Mansförbjudet av Pär Ström
 2. Jämställdhetsbluffen av Pelle Billing
 3. 50 nyanser av Honom av E L James
 4. The Name of the Wind av Patrick Rothfuss
 5. Om våld av Hannah Arendt

Vilken ska jag börja med? Vilken vill ni höra om först?

 

(Det går för övrigt alldeles utmärkt med ickerökandet, om det var någon som undrade. 7 dagar nu, körde nikotinplåster första dagarna men glömde ta på nytt i fredags så nu kör jag bara utan. Det går fint.)

29 Responses to Åh alla dessa val

 1. Eftersom jag tycker att alla böcker verkar intressanta så föreslår jag att du bara tar och betar av dem enligt listan du själv så fint skapade. 🙂 (och att jag får låna dem när du är färdig 😉 )

 2. Jag vill gärna höra mer om 50 nyanser av honom. Antar att det är den där boken som på engelska heter “50 shades of grey”? Har ingen aning om vad den handlar om, men alla pratar om den så då är man ju nyfiken.

 3. Blunda och peka eftersom du ändå ska läsa alla. Härligt att det går bra med ickerökandet. Morfar håller också än, 1 år i dagarna.

 4. Jag skulle vilja se bökerna i följande ordning: Billing, James, Ström, Arendt, Rothfuss. Andlednigen är att jag tycker att de kommer i den ordningen när det gäller jämstäldhet och genus. Förvisso vet jag lite om Rothfuss men om ´hans bok inte är något särkilt vet man ändå typ hur den är i ett genusperspektiv. Men det viktigaste är vilken årdning du har lust att läsa dem i.

 5. Jag är mest spänd på någon replik på Ströms bok, med tanke på vad du tyckt om hans gärning hittills 🙂 Jag håller själv på att läsa Billings som jag hittills uppskattar. Den är mycket pedagogisk och sätter allting i ett sammanhang vilket känns själsligt välgörande för mig.

  Det vore mest intressant att veta hur allvarligt du eventuellt ser på den formella diskriminering som Ström redogör för. Hittills har han nog i huvudsak bemötts med antingen medhåll, osynliggörande eller argumentet “men kvinnor är ju strukturellt diskriminerade”. Det ska bli kul att höra vad du tycker.

 6. Jag skulle vilja rekommendera dig att ta tjuren vid hornen och börja med den författare du provoceras mest av, som jag förmodar är Pär Ström. Rata gärna Mansförbjudet om du vill, men debatten bör vara så levande den bara kan. Allt som är sakligt måste upp på tapeten och betas av om vi en dag ska kunna enas. Och om du totalsågar Mansförbjudet är det viktigt att direkt följa upp med Jämställdhetsbluffen och sedan jämföra dem.

 7. ström skulle vara intressant 🙂 funderar själv på att läsa den för att se vad det egentligen står. Har följt debatten kring den

 8. Om jag förstått saken rätt så är bok 3 och 4 skönlitterära. Det kanske är trevligt att läsa sådant, men nyttan av att diskutera deras innehåll på en blogg (med folk som inte orkar/har tid att själva läsa dem) måste ju rimligtvis vara mindre än böcker som behandlar verkligheten.

  Så då kvarstår 1, 2 och 5. Och vad författarna till de två förstnämnda har att säga torde vara ganska välbekant för alla vid det här laget.

  Så då kvarstår bok 5, som enligt en snabb googling handlar om “förhållandet mellan våld och politik” vilket onekligen är en intressant och relevant fråga. Som extra bonus tycks författaren ha nästintill diametralt motsatt inställning relativt mina dyrköpta erfarenheter, så för egen del skulle det vara ytterst intressant att höra hur hon motiverar sig.

  • Så folks tankar och idéer är inte på riktigt? 😛 jag förstår vad du försöker säga men ärligt tycker jag att skönliteratur är ett utmärkt verktyg för att få oss att se på oss själva och världen med nya ögon – kanske inte i varje rad men det finns skäl till varför stora tänkade citerar påhittade texter när de ska diskutera “verkligheten” – därför de påhitade sakerna verkar beskriva just det man vill diskutera…

   • Hade de skönliterära böckerna handlat om Hannah, som läser en skönlitterär bok, samt vilka tankar och idéer detta ger henne, så hade jag håller med om att de behandlar verkligheten. 🙂

    Låt oss säga att de skönliterära böckerna är alldeles fantastiska när det gäller att få läsaren att se på sig själv och världen med nya ögon. Då är det naturligtvis väldigt bra, men det är ju fortfarande inte så mycket som finns skäl att diskutera på en blogg. Ska folk ifrågasätta att Hannah fick det nya sättet att se på världen av att läsa böcklerna? Eller ska de påtala att det nya sättet är dåligt?

   • Personligen så tycker jag idéer är intresanta nog att vara det enda skäl att vilja lära mig fler. Och det finns väll fler sätt att föra en diskussion på än att ifrågasätta och kritisera, eller?

Svara